İlk Yıllar
Fotoğrafla oldukça küçük yaşlarda tanıştım. O yıllarda fotoğraf makinası olanların sayısı oldukça azdı. Babamın bir iğne deliği makinası varmış. Ben o makinayı göremedim, ya da bazen hayal meyal hatırlıyormuşum gibi geliyor. Ama o makina ile çekilen fotoğraflara çok baktım. Standart boyutlarda olmayan, daha küçük fotoğraflardı. Bazıları bir miktar problemli olsa da çoğunlukla net ve temiz çekilmişti. Yedek subay öğretmen olarak yaptığı askerlik anılarını da bu sayede görmüş oldum. İkinci şansım da yine babamın amatör tiyatroculuğu sayesinde elimin altında bir çok sahne fotoğrafının olmasıydı.
Sonra ilk okulun başlarında samimi bir komşumuzda fotoğraf makinası vardı. Marka model hatırlamıyorum ama bu sayede sünnetimde bir çok fotoğraf çekilebilmişti. Az bir kısmıı komşumuz, çoğunu babam çektiyse de bunların içinde benim çektiklerim de oldu.



Orta okula giderken artık bizim evde de bir fotoğraf makinası vardı: Zorki 4K. Pozomotresi yoktu. Netliği de rangefinder ile yapıyordunuz. Onun için kabının içinde karton bir kağıda yazılmış pozlama tablosu dururdu. Plajda; 1/2000 f8, bulutlu havada 1/250 f5.6 gibi değerler vardı. Ona göre ayarlayıp çekerdik. Odada floresan lamba yanarken benim için her yer yeterince aydınlık olmasına rağmen fotoğraf çektiğimizde bir şey çıkmamasını anlayamıyordum. Tabi o zaman uzun pozlama falan bilmiyoruz…
Lise yıllarında artık makinayı tamamen ele geçirmiştim. Yatılı okuduğum okulda makinası olan 2-3 kişiden biriydim (kompakt olanlar sonraları artmıştı ama onları saymıyorum). Sınıf günlerinde maçlarda konserlerde arkadaşların fotoğraflarını çekip sattım. Her ne kadar pek kâr edemediysem de (Bunun temel sebebi de her seferinde ilk örnek baskıyı unutup sipariş kadar baskı yaptırmamdı) elimde lise yıllarına ait bir sürü fotoğraf olmuş oldu.



Üniversitede spora, biraz müziğe ve derslere ağırlık verdim. Makinayı nadiren elime aldım. Hatta fotoğraf dersini bile seçmemiş olmam şu an için ilginç geliyor. Onun yerine seçmeli ders olarak hentbol almıştım.
Sonra uzun bir sessizlik dönemi. Zorki 4K teklemeye başlamıştı. Bazen filmi tam sarmıyor, kareler üzt üste geliyordu. Bu böylece 2003’e kadar devam etti.
Amatörlüğe giriş
2003’te fotoğrafçılığa olan ilgimin içerlerde bir yerlerde demlendiğini farkettim. Bir makina almaya karar verdim. Kompakt bir makina olacaktı ama manuel ayar yapmaya da imkan verecekti böylece fotoğrafçılığın detaylarına inebilecektim. Canon PowerShot A70’le sahalara giriş yaptım. O dönem mailing list’lerin olduğu dönemler ve fotoğraçılıkla ilgili gruplar var. Oralara girdik. Grupta fotoğraf paylaşıp tecrübeli arkadaşların yorumlarını alıyoruz falan. Internet üzerinden bulduğumuz dokümanlardan teknik bilgilerimizi ilerlettik vs…
İlk yarışma
İTü’de Sosyal Kültürel Merkez’in düzenlediği yarışmaya 4 ya da 5 fotoğraf göndermiştim. Hepsi de Canon70’le çekilmiş fotoğraflar Biri başarı ödülü 2’si sergileme almıştı. Başlangıç için fena değil deyip yola devam ettik.



İFSAK ve TMMOB yarışmaları
2005 yılında İFSAK’a üye oldum. Bu sırada SLR makinamı da almış dia-pozitif çekmeye başlamıştım. Mimari Fotoğraf atölyeisne katıldım ve sonrasında Mimarlar Odası’nın İstanbul ve Bursa Şubelerinin düzenledikleri yarışmalara katılıp 2005 ve 2007’de İstanbul 2006’da Bursa’dan başarı ödülleri aldım.



2007’den sonra profesyonel hayatın zorlamasıyla fotoğrafa ara vermek zorunda kalıp ve yaklaşık 10 yıllık bir aradan sonra tekra fotoğraf çekmeye İFSAK’ta atölye ve seminerlere katılmaya başladım.
Sergi ve Yayınlar
Katıldığı karma sergiler;
Gelenek (İFSAK), 2006, İStanbul Fotoğraf Günleri (İFSAK) 2006, Nilüfer Belediyesi Misi Köyü Fotoğraf Sergisi, 2018, Uzun Pozlama Sergisi (İFSAK) 2019, İnsan ve Grafik (İFSAK) 2022, Çıkışı Aramak (artimu) 2021, Belirsizlik (artimu) 2021, Nostos (artimu) 2021, Müzik (artimu) 2022.
KAtkıda bulunduğu yayınlar;
Şiir ve İstanbul (kitap), Görsel Öyküler (Web sitesi), İzler İzlenimler (kitap), Son Bakışta Aşk (e-kitap)
Jüri Üyelikleri
Henüz sadece bir jüri üyeliği bulunuyor. TFSF onaylı Üsküdarın CAmileri ve Kedileri Fotoğraf yarışmasında Jüri üyesi olarak görev aldı.